Therapie in Den Bosch met therapeut Peter May

Een goed begin

De eerste keer dat je bij me komt — de intake — zul je merken dat ik misschien wat anders te werk ga dan je zou verwachten. Je krijgt uitgebreid ruimte om je verhaal te doen en te vertellen wat je klachten zijn. Maar ik besteed zeker net zo veel aandacht aan de dingen waar je goed in bent, de dingen die je goed kunt, die goed gaan. Dat doe ik omdat die positieve onderdelen uit je leven en je verleden de bouwstenen zijn van ons werk.

Ik zal je vragen waar je op hoopt. Wat je hoopt dat het eind van dit eerste gesprek je zal geven, wanneer jij het een nuttig gesprek zal vinden. En in het vervolg daarop wat je hoop en wens is voor de behandeling in zijn geheel.

Dit zijn voorbeelden van een aantal klachten die ik vaak tegenkom in mijn praktijk:

Wat is het doel?

Ergens in dit gesprek zal ook de wondervraag naar voren komen. De vraag is eenvoudig en heel leerzaam: “Stel nu dat er vannacht een wonder gebeurt en morgen is jouw hele leven precies zoals je het je wenst. Wat is het eerst waaraan je merkt dat je vrolijk bent?” We kunnen zo je hele dag doorlopen en ons afvragen waaraan je nu bij jezelf merkt dat het anders is.

Waar sta je nu?

Wat ook ter sprake kan komen is de Schaalvraag. Ook weer heel eenvoudig en leerzaam: we bepalen het thema en jij geeft aan waar je zit wat betreft geluk en tevredenheid (een 0 is ‘waardeloos’, een 10 is ‘fantastisch’). We kunnen stappen bepalen, tussendoelen, omschrijvingen maken van wat er nodig is, enzovoort. Op die manier wordt een onmogelijke afstand opgedeeld in heel haalbare stapjes.

Aan de slag

In de behandeling werken we op basis van succes. Je krijgt opdrachten mee naar huis: vragen, gedrag, dingen die je kunt uitproberen. De er op volgende afspraak gebruiken we om te kijken wat er gebeurd is. Het zal je verbazen hoe veel er goed gaat en hoe veel je kunt.

Dat is de basis van de behandeling: we kijken niet naar hoe je bent en voelt en je je gedraagt op de momenten dat het niet goed met je gaat, maar juist naar de momenten die wel goed gaan. Die zijn interessant, daar kunnen we van leren. Zo’n cliënt- en oplossingsgerichte manier van werken is altijd kortdurend. Je kunt snel weer zélf verder.

Wat ik voor jou kan doen…

Heb je nog vragen of wil je weten wat ik voor jou kan doen? Bel voor een afspraak of stuur even een mailtje ter attentie van Peter May.