Suïcidale gevoelens

Er zijn verschillende thema’s met betrekking tot suïcide:

  1. zelfdoding bij uitzichtloos fysiek lijden
  2. denken aan zelfdoding
  3. het moment van zelfdoding
  4. de periode na een poging.

1. Ondraaglijk medisch lijden

Is je leven door ziekte uitzichtloos en pijnlijk, dan kun je in Nederland samen met een arts onderzoeken of je klachten medisch als ondraaglijk erkend zijn. Je kunt het verzoek bij een huisarts indienen.

2. Denken aan zelfdoding

Als je veel, misschien wel dwangmatig, aan zelfdoding denkt, lijkt het alsof je een balans opmaakt. Steeds is de uitslag hetzelfde: er is maar één uitweg. Je kunt deze gedachten om heel veel redenen hebben. Het kan zijn dat je gedachten voortkomen uit somberheid, het kan zijn dat je zo erg in de problemen zit dat het voelt alsof je niet anders kunt. Het is goed om op tijd het gesprek aan te gaan met een begeleider, zoals ik. Iemand die gespecialiseerd is in de bijzondere omstandigheid van een zelfmoordwens. Door te praten, deelbehandelingen op te starten en te allen tijden het gesprek gaande te houden, kun je veel van je leven maken. Zelfdoding is namelijk niet de enige oplossing.

3. Het moment van zelfdoding

Het moment van zelfdoding is niet zo weloverwogen. De meerderheid heeft een psychiatrische stoornis: depressie of manisch depressiviteit bijvoorbeeld. Het moment is impulsief, vaak vlak na een heftige gebeurtenis (ruzie thuis, verbreken van een relatie). Het moment klopt niet bij je werkelijke leven. Op zo’n moment heb je een levenslijn nodig. Letterlijk: een stem, een blik, een gesprek of gewoon menselijk contact. Ik ben inmiddels al weer vijf jaar verbonden aan de ‘zelfmoordlijn’ en heb als telefonisch begeleider vele mensen aan de telefoon gehad. Mensen die dus precies in dat moment zitten. Ik heb ervaring opgedaan in de thema’s, de toon en het uitzicht dat ik kan bieden. En ik heb keer op keer bevestigd gezien hoe belangrijk dat moment is. Belangrijk om te voorkomen, belangrijk om een vangnet voor hen te zijn.

4. Na een poging

Als je een zelfmoordpoging hebt gedaan die óf mislukt is of waar je uitgehaald bent of die je zelf niet doorgezet hebt, kom je in een bijzondere wereld terecht. Een wereld die veranderd is en precies hetzelfde. In sommige gevallen is het een keerpunt en in andere gevallen een teleurstelling. In de meeste gevallen een beetje van allebei. Voor bijna iedereen zijn de klachten, vragen en pijn niet weg. Je blijft jezelf. Je blijft jouw gedachten hebben. En dus blijft het belangrijk om samen met een begeleider een weg na een ander perspectief te vinden. Want als ik één ding in al die jaren geleerd heb, dan is het dat er meerdere mogelijkheden zijn balans in je leven te krijgen.

Hoe zit het met de nabestaanden ?

Sommige mensen verliezen ook naasten door zelfdoding. Je zit met veel vragen zoals het waarom. Daarbij kunnen schuldgevoelens je overvallen: heb ik alles gedaan of had ik nog meer moeten doen? Vragen die je niet zomaar met jan en alleman bespreekt. Voor dit soort pijnlijke vragen kun je ook bij mij terecht.

Kom praten

Zie je het allemaal niet meer zitten? Ik kan uit ervaring zeggen dat praten helpt. Neem contact met me op. Samen gaan we opzoek naar een oplossing.