Stress en burnout behandeling in Den Bosch

Slechte balans is basis van stress

Stress is onderdeel van een lang proces van chronische roofbouw op je lichaam en geest. Het is een misvatting dat het alleen zou gaan om veel werken. Dat is niet het geval, er zijn mensen die ongelofelijk veel en hard werken maar die nooit gestrest zijn. En er zijn ook mensen die elke dag om negen uur beginnen en strak om vijf uur uitklokken die vol stress thuiskomen. Stress is een optelsom van zaken die voor langere tijd fout gaan:

  1. je steekt te veel energie gestoken in iets dat nu ook weer niet zó belangrijk voor je is (bijvoorbeeld je werk),
  2. je werkt zonder voldoening te vinden in je werk,
  3. je verliest de zaken die écht belangrijk voor je zijn uit het oog, en
  4. je geeft te weinig je grenzen aan (op je werk, maar misschien ook wel thuis).

Werken op alle fronten

De behandeling gaat in op alle onderdelen waar het langere tijd mis ging met je. Aan de ene kant is dat je energie-huishouding; waar ga je te ver met jezelf? Hoe kun je dat herkennen en voorkomen? Het zijn praktische inzichten in je eigen gedrag, patronen die je leert herkennen. Maar het is ook leren in het hier en nu te zijn en naar je lichaam te luisteren. Niet alleen naar vermoeidheid, maar ook naar de spreekwoordelijke ‘bal in je buik’, ‘knoop in je schouder’ en ‘onrustige ademhaling’; je lichaam vertelt je vaak heel goed wat moeilijk is om te voelen. En: je lichaam liegt niet.

Tegelijkertijd gaan we in op het zinvol invullen van je leven. Blijkbaar kost het je moeite goed in het vizier te houden wat belangrijk is. Niet zo vreemd, het is voor bijna iedereen moeilijk dat vast te houden in de jachtige, snelle wereld waarin we leven. Cliënten geven aan na de behandeling meer te genieten van het leven, een zinvollere invulling te kunnen geven aan werk en privé en in het geheel eenvoudigweg meer plezier te hebben.

Aandacht, tijd en deelnemen aan het leven

Herstellen van stress doe je liefst zo snel mogelijk weer in een gewone situatie. Na het eerste herstel voorzichtig weer aan het werk gaan, deelnemen aan activiteiten. Je hebt die stress namelijk niet op een eilandje met jezelf. De stress is ontstaan in relatie tot andere mensen, als deelnemer aan het dagelijks leven.

Het heeft daarom veel zin om je in je herstel niet te isoleren, maar juist te blijven meedoen. Ook omdat je zo nieuwe vaardigheden meteen in de praktijk kunt brengen.

Herken je jezelf hierin?

Ik wil je graag helpen. Samen gaan we opzoek naar oplossingen voor jouw klachten. Neem gerust telefonisch contact op (073 – 20 32 042) of vul het contactformulier in.