Mishandeling door kinderen van hun ouder(s)

Wist je dat naar schatting 100.000 keer per jaar aangifte wordt gedaan van huiselijk geweld in Nederland. In ongeveer 10.000 gevallen betreft het geweld en mishandeling van een ouder door een (pleeg)kind. Uit recent onderzoek blijken vooral jongens(12-18) de daders te zijn. En dit is nog een topje van de ijsberg.

Ik help ouder(s) die het slachtoffer zijn van mishandeling door hun (pleeg)kind. Ik geef je de rust en de ruimte om op adem te komen en je verhaal te vertellen.

Het komt vaker voor dan je denkt.

Wist je dat naar schatting jaarlijks 200.000 ouderen worden mishandeld? Bijna altijd door iemand die dicht bij hen staat: een partner, een vriend, zorgverleners. Meestal sluipt het geweld er langzaam in. Je wordt een keer wat steviger beetgepakt, iemand valt eens uit. Daarom is het ook moeilijk voor je om het te zien voor wat het is: het werd beetje bij beetje erger. Vormen van mishandeling – meer dan slaan alleen.

Je denkt bij mishandeling natuurlijk vooral aan ‘geweld’. En dat is zeker één van de vormen. Maar het hoeft niet per se slaan of schoppen te zijn; hardhandigheid, te ferm of bruusk is evengoed een vorm van geweld. Maar daar blijft het niet bij: ook psychisch geweld is een vorm van mishandeling; uitschelden, vernederen, isoleren. Of verwaarlozing – als je bijvoorbeeld de zorg niet krijgt die je nodig hebt, of geen eten. Je kunt ook seksueel misbruikt worden; zelf of als toeschouwer gebruikt worden. En financiële mishandeling, geld afnemen, grove bemoeienis met je geldzaken of zelfs het veranderen van je testament.

Elke keer dat iemand inbreuk doet op jouw kwaliteit van leven: fysiek, geestelijk of sociaal, dan word je geweld aangedaan. En dat is altijd mishandeling.

Een volwaardig, waardig leven

We helpen ouderen die het slachtoffer zijn van mishandeling. We geven je de rust en de ruimte om helemaal te ervaren wat er met je gebeurt. Om niets weg te poetsen of te ontkennen. Je leert de situatie ten volle in te zien en te nemen voor wat het is. En vervolgens leer je hoe je weer verder kunt. Hoe ook jij weer een volledig, waardig leven kunt leven.

Neem contact op

Erover beginnen kan heel moeilijk zijn. Echter, je kunt het er beter een keer te veel dan te weinig over hebben. Misschien ben je zelf slachtoffer, maar ook als familielid, mantelzorger of zorgverlener: neem contact op. Via mail of een telefoontje – dan kun je veilig je verhaal doen en ik kan meteen vertellen wat ik voor je kan doen.